IEO 0574
Practical teaching techniques oceanographic
Oceanographic survey collected in the framework of the following research project: ¿Métodos de Producción de Huevos. Estimación de la biomasa de especies pelágicas de interés comercial: sardina, anchoa, caballa y jurel (ICTIOEVA)¿. This Project is funded by the Instituto Español de Oceanografía and the main scientific objective the survey is to produce an index and a direct estimate of the spawning stock biomass of Sardine (Sardine pilchardus) in the Cantabrian Sea and Bay of Biscay (to 45ºN) using the Daily Egg Production Method (DEPM). Specific aims:a) To estimate the spawning area distribution of sardine and the daily egg production. b) To collect adults to obtain fecundity estimation c) Distribution and abundance of other commercial species of interest: mackerel, horse mackerel and anchovy.d) To describe the oceanographic and meteorological character of the area of study with the aim of relating environmental conditions (temperature, salinity, currents) with the spatial distribution of the ichthyoplankton
Mejorar el conocimiento de la hidrografia de la costa NW de Espana mediante la obtencion de medidas sinopticas
Oceanographic survey collected in the framework of the following research project: ¿Métodos de Producción de Huevos. Estimación de la biomasa de especies pelágicas de interés comercial: sardina, anchoa, caballa y jurel (ICTIOEVA)¿. This Project is funded by the Instituto Español de Oceanografía and the main scientific objective is to produce an index and a direct estimate of the biomass of the Northeast Atlantic mackerel stock and the southern and western horse mackerel stocks using the Annual Egg Production Method (AEPM). Specific aims:a) To estimate the spawning area distribution of mackerel and horse mackerel and the daily and total mackerel and horse mackerel egg production. b) To collect adults to obtain mackerel and horse mackerel gonads for atresia and fecundity estimation c) Distribution and abundance of other commercial species of interest: sardine, anchovy, hake, blue whiting.d) To describe the oceanographic and meteorological character of the area of study with the aim of relating environmental conditions (temperature, salinity, currents) with the spatial distribution of the ichthyoplankton
Oceanographic survey collected in the framework of the following research project: - Métodos de Produccion de Huevos. Estimacion de la biomasa de especies pelagicas de interes comercial: sardina, anchoa, caballa y jurel (ICTIOEVA)-. This Project is funded by the Instituto Espanol de Oceanografia and the main scientific objective is to produce an index and a direct estimate of the biomass of the Gulf of Cadiz anchovy stock using the Daily Egg Production Method (DEPM). Specific aims: a) To estimate the spawning area distribution of anchovy and the daily and total egg production. b) To collect adults to obtain anchovy gonads for atresia and fecundity estimation c) Distribution and abundance of other commercial species of interest: sardine, horse mackerel d) To describe the oceanographic and meteorological character of the area of study with the aim of relating environmental conditions (temperature, salinity, currents) with the spatial distribution of the ichthyoplankton
1.- Estimacion de los indices de abundancia (numero y biomasa), de las especies demersales de mayor interes pesquero, asi como de la fauna asociada a ellas. 2.- Determinacion de la distribucion geografica y batimetrica de las diferentes especies. 3.- Obtencion de las distribuciones de tallas de peces, de las capturas asi como de los crustaceos y moluscos de interes pesquero. 4.- Extraccion de otolitos de merluza. 5.- Obtencion de datos biologicos de las principales especies comerciales: estados de madurez, proporcion de sexos 6.- Obtencion de datos oceanograficos.
1.- Estimacion de los indices de abundancia (numero y biomasa), de las especies demersales de mayor interes pesquero, asi como de la fauna asociada a ellas. 2.- Determinacion de la distribucion geografica y batimetrica de las diferentes especies. 3.- Obtencion de las distribuciones de tallas de peces, de las capturas asi como de los crustaceos y moluscos de interes pesquero. 4.- Extraccion de otolitos de merluza. 5.- Obtencion de datos biologicos de las principales especies comerciales: estados de madurez, proporcion de sexos 6.- Obtencion de datos oceanograficos.
Caracterizacion f??sica, biogeoqu??mica y producci??n planct??nica en tres ambientes ecologicos que se observan durante el invierno (aguas continentales,intrusion de la corriente costera superficial paralela a lacosta y aguas oce??nicas) y el estudio de los frentes costeros que delimitan estos ambientes.
1.- Estimacion de los indices de abundancia (numero y biomasa), de las especies demersales de mayor interes pesquero, asi como de la fauna asociada a ellas. 2.- Determinacion de la distribucion geografica y batimetrica de las diferentes especies. 3.- Obtencion de las distribuciones de tallas de peces, de las capturas asi como de los crustaceos y moluscos de interes pesquero. 4.- Extraccion de otolitos de merluza. 5.- Obtencion de datos biologicos de las principales especies comerciales: estados de madurez, proporcion de sexos 6.- Obtencion de datos oceanograficos.